HISTORIE

V Evropě se první nápojové kartony začaly prodávat v roce 1952 ve Švédsku, o 10 let později se pak do prodeje dostala i modernizovaná aseptická verze s hliníkovou folií. Na českém trhu našly nápojové kartony větší uplatnění od počátku devadesátých let minulého století – slouží k balení mléka, mléčných výrobků, ovocných a zeleninových šťáv, vína a dalších potravin. Tyto obaly, lidově nazývané „tetrapaky“, jsou pro spotřebitele výhodné z mnoha důvodů – jsou lehké, dobře skladovatelné, do uzavřeného obalu nemá přístup vzduch, ani světlo a díky tomu po celou dobu uchovávají 100% kvalitu obsahu. Jejich obliba u dodavatelů i spotřebitelů z uvedených důvodů stále roste.

MATERIÁLOVÉ SLOŽENÍ

Nápojový karton, například obal od džusu či trvanlivého mléka, se nejčastěji skládá ze tří různých materiálů – papírového kartonu, plastové (polyethylenové) folie a hliníkové folie v několika vrstvách. Papírová vrstva, která tvoří okolo 75 % hmotnosti celého obalu, zajišťuje jeho pevnost a tvar. Plastové folie pak zabezpečí voděodolnost materiálu. Vnitřní vrstvy těchto plastových polymerů zabraňují vytečení obsahu, vnější plastová folie pak zabraňuje pronikání venkovní vlhkosti do obalu. Velmi tenká vrstva hliníku pak chrání obsah před světlem, průnikem kyslíku a vnějších pachů.

POUŽITÍ

Nápojové kartony se podle použití dělí na dva druhy. Prvním z nich jsou obaly aseptické, které obsahují hliníkovou fólii, používané například pro uchování trvanlivých výrobků bez použití konzervantů. Druhým typem jsou obaly neaseptické, bez hliníkové fólie, které slouží pro pasterované nápoje a potraviny. Díky skutečnosti, že je nápojový karton tvořen ze tří čtvrtin z celulózy vyrobené ze dřeva – tedy z obnovitelného přírodního zdroje – se jedná o jeden z nejekologičtějších obalů. Nezávislí odborníci v roce 2009 v rámci celoevropského trhu zpracovali studii LCA (analýzu životního cyklu výrobků). Z ní mimo jiné vyplynulo, že díky použití nápojových kartonů jako obalů pro trvanlivé potraviny je možné snížit produkci skleníkových plynů až o 60 % ve srovnání se sklenicí, o 54 % v porovnání s plechovkou a o 36 % ve srovnání s plastovými sáčky na trvanlivé potraviny. Použité nápojové kartony jsou navíc velmi ceněnou surovinou pro další zpracování v papírnách.

DŮLEŽITÉ!

ABY MOHL BÝT NÁPOJOVÝ KARTON RECYKLOVÁN, JE POTŘEBA HO NEJDŘÍVE SPRÁVNĚ TŘÍDIT, TEDY UMÍSTIT HO DO NÁDOB OZNAČENÝCH ORANŽOVOU SAMOLEPKOU, NEBO HO VYTŘÍDIT DO SPECIÁLNÍCH PYTLŮ.


Partneři